De ce transpiri mult?

De ce transpiri mult?

Corpul nostru posedă mai mult de 4 milioane de glande sudoripare care pot fi de două tipuri :
- endocrine : fiind responsabile de funcţionarea fiziologică, de reglarea temperaturii corporale şi de eliminarea toxinelor, dar sunt şi stimulate de multe alte circumstanţe : frica, nervi, tristeţe, stres, emoţii, durere fizica.
- apocrine : reacţionează exclusiv la stimuli pe sistem nervos şi de hormoni, transpiraţia produsă de aceste glande este inodora.

Problema apare atunci când intră în contact cu bacteriile prezente pe piele, se descompun şi formează noi substante care au un miros urât.
Omul are glande sudoripare în tot corpul distribuite diferit care se gasesc în principiu la mâini, picioare, frunte şi în interiorul axilelor.

In axile se găsesc alte 25 de mii de glande fie apocrine, fie endocrine. Transpiraţia axilelor devine excesivă când în puţine cazuri, glandele apocrine sunt foarte stimulate ( în cazurile disfuncţiilor hormonale sau pe sistem nervos ) sau atunci când glandele endocrine sunt stimulate de: teamă, caldură, tristeţe, nervi, stress, emotivitate.

Transpiratia excesiva este denumita in termeni medicali hiperhidroză şi 5% din populaţia adulta suferă de ea. Pentru combaterea hiperhidrozei, un deodorant normal nu este de ajuns deoarece acesta se limitează doar la acoperirea mirosurilor neplacute în loc să elimine adevarata cauză.